Julen er familiernes fest. Det er den tid på året, hvor vi samles, med dem vi elsker allerhøjest, og sammen holder de gamle traditioner i hævd. Vi køber gaver til hinanden, inviterer på æbleskiver og juleglögg og tager ud fælder juletræ sammen. Hver familie har deres egne traditioner, men det vigtigste er, at man er samlet om tingene. Når juleaften så endelig oprinder, ynder vi at holde den med vores allerkæreste, for sådan har vi altid gjort. Nogle gange kan der desværre være nogle årsager til, at familien ikke kan samles. Måske skal sønnen holde jul hos sin kæreste, eller datteren er bortrejst. Disse omstændigheder kan man selvfølgelig ikke gøre noget ved. Men det kan man med andre. Fx når bedstemor eller bedstefar er kommet på plejehjem, og man er tvivl om, hvorvidt man kan indordne julen under deres ændrede vilkår. Med følgende gode råd behøver man dog ikke frygte for det, og man kan stadigvæk få en hyggelig og afslappet jul

Afstem forventningerne

Det første og vigtige råd er at sænke forventningerne. Lad vær med at blive ked af, at tingene ikke kunne være som i gamle dage. Måske har bedstefar ikke længere overskud til at danse rundt om juletræet, og måske vil bedstemor gerne tidligere hjem end hun plejer, fordi hun er træt. Sådan ændrer tingene sig med alderen. Og vær ikke bange for, at de går glip af noget, de har heldigvis holdt jul så mange gange før.

Vær også opmærksom på, at i har nogle behagelig stole bedsteforældrene kan sidde i. De kan måske ikke sidde rankt op og ned en hel aften. En god lænestol, som ikke er for lav eller for blød, er optimal. Vær ikke i tvivl om, at bedstefar eller bedstemor vil elske at sidde i sin lænestol og observere aftens forløb, mens der bliver danset og pakket gaver op. De nyder bare at kunne være sammen med deres familie på denne særlige dag.

Praktiske foranstaltninger kan gøre julen lettere

Er en af bedsteforældrene fx meget dårligt gående, kan det være, man bliver nødt til at foretage sig nogle praktiske foranstaltninger, hvis man vil holde jul med dem. Det kan være, de bliver nødt til at medbringe en rollator til at komme rundt. Sørg derfor, så vidt det er muligt, for, at der er plads til den. Det er heller ikke sikkert, at de kan bruge jeres toilet. De skal måske have noget at holde fast i. Her kan en smart ide være at investere i en toiletstol. En toiletstol yder den støtte, de ældre har brug for, og mange ældre har gavn af en toiletstol som denne. Med sådan en i huset bliver juleaften i hvert fald nemmere for alle.

Man kan få nogle foldbare toiletstole, som vil være yderst praktiske i forbindelse med juleaften. En foldbar toiletstol kan man også tage hvorhen, man vil. På den måde kan man også tage på ture andre steder hen, eller invitere bedsteforældrene lidt oftere forbi, i stedet for kun at gøre det til højtider som jul.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *